Search
Close this search box.

Συμβουλές και προφυλάξεις

Εύκολες DIY λύσεις για την καθαριότητα των χαλιών, των καναπέδων και του στρώματος

inner efkoles diy liseis gia tin kathariotita twn xaliwn twn kanapedwn kai tou strwmatos 1

Τώρα που αλλάζει ο καιρός και αρχίζει σιγά σιγά να κάνει ψύχρα, με αποτέλεσμα να ανοίγουμε λιγότερο και οι χώροι του σπιτιού να μην αερίζονται αρκετά, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ανθυγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Οι εναλλαγές ζέστης στο εσωτερικό και κρύου έξω από το σπίτι ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων στα υφάσματα, ενώ και οι λεκέδες λόγω της αυξημένης υγρασίας μοιάζουν πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να καθαρίσετε τα χαλιά, τους καναπέδες και τα στρώματά σας διασφαλίζοντας την υγιεινή του σπιτιού αλλά και την υγεία όλης της οικογένειας. Εκτός από εύκολες, είναι και πολύ οικονομικές καθώς με πολύ λίγα και απλά υλικά μπορείτε εντελώς μόνοι σας να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα:

ΧΑΛΙΑ

katharismos xaliwn (1)

Τα χαλιά είναι σημαντικό το χειμώνα να καθαρίζονται σωστά, γιατί απορροφούν μεγάλο ποσοστό σκόνης φυλακίζοντας βρομιά και μικρόβια.

 • Βάζουμε, λοιπόν, ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και φυσικά προσπαθούμε να μην μπαίνουμε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια που έχουν λάσπες και σκόνη. Πριν ξεκινήσουμε το σκούπισμα, καλό είναι η σακούλα ή ο κάδος της σκούπας να είναι άδειος για μέγιστη απορροφητικότητα. Για χαλιά με κρόσσια, σκουπίστε και χτενίστε απαλά με μια χτένα ή μαλακή βούρτσα χειρός, για να αφαιρέσετε τις τρίχες που έχουν μαζευτεί.
 • Για τους λιπαρούς λεκέδες, επιλέγουμε να δράσουμε άμεσα μουλιάζοντας το σημείο με ένα σφουγγάρι και τρίβοντας πάνω του μαγειρική σόδα. Δοκιμάζουμε πρώτα σε ένα μικρό σημείο για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα προκαλέσουμε κάποια ζημιά στο χαλί. Έπειτα σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί ή με την ηλεκτρική σκούπα εφόσον είναι κατάλληλη για χρήση και σε υγρά. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε από την γκάμα των εξειδικευμένων προϊόντων της μάρκας 1001, το κατάλληλο προϊόν βάση των αναγκών μας.
 • Αν θέλουμε να απολυμάνουμε, να φρεσκάρουμε και να αναζωογονήσουμε ένα χαλί, απλώνουμε μια λεπτή στρώση μαγειρικής σόδας, αφήνουμε να δράσει για 30 λεπτά και έπειτα σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ

katharismos kanape (1)

Ως το κέντρο συνάντησης όλης της οικογένειας τον χειμώνα, το σαλόνι και ο καναπές λερώνεται περισσότερο από τα άλλα σημεία του σπιτιού. Λίγο οι λεκέδες, λίγο ο ιδρώτας που εγκλωβίζεται στα ριχτάρια, λίγο τα σνακ τα βράδια που βλέπουμε ταινίες, αλλά και οι τρίχες των κατοικίδιων, κάνουν τον σχολαστικό καθαρισμό του καναπέ επιτακτική ανάγκη.

 • Αν ο καναπές μας έχει φορετό ύφασμα, είναι σωστό να το βγάζουμε και αφού το σκουπίσουμε από τυχόν υπολείμματα τριχών, φαγητού και σκόνης, να το πλένουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διατηρείται σε άψογη κατάσταση.
 • Σε εβδομαδιαία βάση μπορούμε να σκουπίζουμε τον καναπέ μας με την ηλεκτρική σκούπα, ενώ αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται πιο συχνά αν διαθέτουμε κατοικίδιο.
 • Οι άσχημες μυρωδιές που εγκλωβίζονται στις υφασμάτινες επιφάνειες του καναπέ και προέρχονται είτε από τον ελλιπή αερισμό, είτε ακόμα και από το μαγείρεμα ή το κάπνισμα, μπορούν να αφαιρεθούν πασπαλίζοντας μαγειρική σόδα και αφήνοντάς την να δράσει για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα σκουπίζουμε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Οι λεκέδες στους καναπέδες φεύγουν ευκολότερα όσο είναι νωποί, οπότε όσο γρηγορότερα τους αντιμετωπίσουμε, τόσο το καλύτερο ώστε να μην ποτίσει ή να μην ξεραθεί. Ανάλογα με το υλικό του καναπέ μας υπάρχουν τρεις τρόποι να τον καθαρίσουμε. Για τις εύκολες καταστάσεις, ψεκάζουμε λίγο λευκό ξίδι και νερό σε ίσες ποσότητες, περιμένουμε ένα λεπτό να σταθεί το διάλυμα πάνω στο ύφασμα και κατόπιν το τρίβουμε με ένα καθαρό πανί, φροντίζοντας να μην παραμείνει υγρασία στην περιοχή. Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, συνδυάζουμε 1 κ.σ. μαγειρική σόδα, 5 κ.σ. λευκό ξίδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψεκάζουμε στον λεκέ, αφήνουμε να δράσει για λίγο και καθαρίζουμε με καθαρό πανί. Extra tip: Προσέχουμε να βάλουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ γιατί θα αφρίσει!

Σημαντική σημείωση: Δοκιμάζουμε πάντα το μείγμα σε ένα μικρό σημείο του καναπέ για την αντοχή και ανοχή του στο προϊόν.

ΣΤΡΩΜΑΤΑ

katharismos stromatos (1)

Λίγο η ζέστη στο εσωτερικό, λίγο τα βαριά σκεπάσματα και αρκετά ο ιδρώτας, αλλά και οι ιώσεις του χειμώνα συμμαχούν στον εγκλωβισμό και πολλαπλασιασμό των ακάρεων που λατρεύουν να φωλιάζουν στα μαξιλάρια και το στρώμα μας.

 • Για βαθύ καθαρισμό και υγιεινή δεν είναι κακή ιδέα να επενδύσουμε στην αγορά ενός ατμοκαθαριστή, που με τη δύναμη του καυτού ατμού μπορεί να διεισδύσει στα βαθύτερα επίπεδα του στρώματος.
 • Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε τα καλύμματα, αλλά και το ίδιο το στρώμα όταν ο καιρός το επιτρέπει. Ο ήλιος έχει απολυμαντική δράση!
 • Για τους τοπικούς λεκέδες, δεν χάνουμε χρόνο και τους αφαιρούμε με κρύο νερό και υγρό πιάτων, τρίβοντας με ένα σφουγγάρι την περιοχή του λεκέ. Αν πρόκειται για παλιούς λεκέδες, προτιμάμε αντί για υγρό πιάτων, αμμωνία. Για βαθύ καθαρισμό πασπαλίζουμε λίγη σόδα, τρίβουμε με βούρτσα, αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά και σκουπίζουμε καλά την περιοχή με την ηλεκτρική σκούπα.
 • Προστατεύουμε το στρώμα μας με ένα βαμβακερό και ποιοτικό επίστρωμα. Ένα τέτοιο κάλυμμα θα μας γλιτώσει από τη γρήγορη φθορά από την καθημερινή χρήση, αλλά και από τους λεκέδες στο στρώμα, μιας και αφαιρείται πανεύκολα και πλένεται στο πλυντήριο!
 • Δεν παραλείπουμε να προστατεύουμε το στρώμα μας με ένα εξειδικευμένο προϊόν για ακάρεα, όπως το Aroxol Σκοροκτόνο & Ακαρεοκτόνο spray. Καταπολεμά όλους τους παθογόνους οργανισμούς που ζουν στα κλειστά μάλλινα υφάσματα. Έτσι αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό… εχθρό των ακάρεων που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Τα ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες, αλλεργίες αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. Το Aroxol Σκοροκτόνο & Ακαρεοκτόνο spray εξοντώνει τα εν λόγω παράσιτα, αρωματίζει τα υφάσματα με λεβάντα και χαμομήλι, ενώ παράλληλα η δράση του διαρκεί έως και 3 μήνες. Να χρησιμοποιείται βάση οδηγιών. Χρησιμοποιείστε το και στις ντουλάπες για να εξοντώσετε το σκόρο!

Όπως είδαμε, λοιπόν, δεν χρειάζεται κάποια ειδική γνώση, χρήμα ή ταλαιπωρία για να χαιρόμαστε πεντακάθαρα τα χαλιά, τους καναπέδες και το στρώμα μας και αυτόν τον χειμώνα.